Sivut

torstai 18. huhtikuuta 2013

Tallipaikka ahdistus

Jospa vähän herättelisin henkiin tätä blogiakin taas... On ollut jokseenkin masentavaa aikaa hevostelun suhteen, niin en ole jaksanut edes kirjoitella!
Eli reilu vuosi sitten kun Miinahan asui kaverini Annan tallilla jossa kaikki oli niin hyvin hevosen hoidon ja ihmissuhteiden osalta, mutta sitten Anna kertoi muuttavansa Englantiin ja etsin sitten Miinalle uuden paikan. Ja siitä sitten alkoi todella rasittava kierre.... toinen toistaan kamalampia paikkoja, kaikki ei suinkaan ole täysin kamalia missä ollaan oltu, mutta jollain tavoin hyvin epäsopivia meille, esimerkiksi niin että Miina ulkoili vain 6-8 tuntia vuorokaudessa, mikä on aika normaalia täällä pääkaupunkiseudulla, jopa pitkä aika ja sitä kutsutaan kokopäivätarhaukseksi täällä. Mutta Miinan pää ei semmoista kestä...
Ja ennen hevosen vientiä tallille luvataan vaikka mitä, totuus iskee usein jo seuraavana päivänä, kun juuri mikään mitä sovittiin ei pidä paikkaansa!
Vuoden aikana matkalle on tullut muutaman tunnin ulkoilua kauniilla ilmalla, umpi homeista heinää, irroitettuja ohjia ja muita osia, varastettuja tavaroita, heinää annetaan silloin kun joku sattuu paikalle, sekopäisiä tallinomistajia esim. tallilla ei saa tehdä MITÄÄN, hevostani on 11-vuotias tyttö irtojuoksuttanut ilman lupaa niin että hevonen on kaatunut, tarhakaveri joka ei anna Miinan edes liikkua, luvattua ratsutusta jonka olen maksanut ja hevosta ei olekaan ratsastettu, hävinneitä rehuja--> ruokaa kuluu kolminkertaisesti, mutta hevonen laihtuu, omia hevosia hoidetaan huippu hyvin ja muiden jotenkin, rikottuja lupauksia ja valheita ylipäätään... Ja tämä oli jäävuoren huippu!!
Ainoa positiivinen kokemus matkan varrella oli Troija-talli Sipoossa, mutta sieltä jouduttiin muuttamaan koska muutettiin Espooseen ja se oli muuttumassa puolihoito talliksi, mikä ei mulle sovi. Muita talleja en mainitse ollenkaan.

Ja kun tuli taas kerran vastaan se että Miinan täytyy lähteä, olin jo niin kyllästynyt ja ahdistunut pääkaupunkiseudun tallipaikkoihin, etten jaksanut enää! En jaksanut enää lukea yhtään ilmoitusta missä jauhetaan p*skaa ja totuus on jotain ihan muuta! Olin jo alkuvuodesta tutkinut Active horse oy:n sivuja ja silloin jo harkitsin että Miina muuttaisi sinne, talli on Lohjalla jonne ei Espoosta ole kauhean pitkä matka. Se on siis aktiivipihatto, jossa hevoset elävät pihatossa isossa laumassa (max. 15 hevosta) kengättöminä vapaalla heinällä. Tämä houkutteli, mutta en halunnut luopua vuokraajista Heidistä ja Marjosta, talvipakkasella en halunnut viedä sisällä ollutta hevosta pihattoon, samoin kengättömyyteen siirtyminen silloin talvella tuntui vaikealta, ihan jo rahallisestikin.
Mutta kun totesin edellisen paikan melko pohjanoteeraukseksi, otin yhteyttä Active horseen, kävin katsomassa paikan ja Miina muutti samalla viikolla. Oltiin ennen sitä Thaimaassa lomalla 3 viikkoa ja kun tulin takaisin, oli vastassa hieman laihtunut hevonen joka oli hyvin vaisu, ei ollenkaan oma itsensä. Näennäisesti kaikki oli hyvin tallilla, mutta ei sitten kuitenkaan... :(

No nyt kun kevät ei meinaa tulla, tuli siirtyminen pihattohevoseksi kuitenkin kylmään aikaan, tosin ei nyt mitenkään kovilla pakkasilla..Miina on loimitettuna, koska on jo pudottanut kaiken talvikarvansakin.. Mutta se nyt on pieni paha kaikkeen kokemaamme verrattuna! Ja luultavasti ensi talvenakin loimitetaan, mutta se on sen ajan murhe. Vuokraajista jouduin luopumaan, mutta he onneksi ymmärsivät, koska ei hekään olisi halunneet jäädä edelliseen paikkaan ja ymmärsivät tietenkin että Miinan parhaaksi on toimittava. En tietenkään todellakaan haluaisi raahata Miinaa tallilta toiseen, mutta jos olisin jättänyt sen niihin paikkoihin, en olisi voinut sanoa välittäväni hevosesta!! Ja jossain paikoissa myös ihmisten oli mahdotonta käydä muiden asioiden lisäksi...
Ja kengättömyyteen ollaan siirrytty kun Miina meni laumaan, nyt kun on ollut vielä lunta ja jäätä, on hieman vähissä sopivat reitit ratsastaa, tarhan pohja on semmoinen missä hevoset pysyy pystyssä, nyt sekin on jo sulanut. Huomenna tuleekin Vainikan aitasta Jiri vuolemaan ja sovittamaan bootseja, sitten pääsee taas kunnolla ratsastamaan, Miina kuitenkin arkoo aika paljon hiekalla.

Miina on taas iloinen hassu oma itsensä, viihtyy todella hyvin! Talli on muutenkin ihan mainio, puitteet on mahtavat, kaikki tarvittava löytyy, kaikki ihmiset joihin olen törmännyt on huippu mukavia! Tallilta löytyy ihmisiä jotka ovat kiinnostuneet klassisesta kouluratsastuksesta, lännenratsastuksesta ja matkaratsastukseen olen tainnut saada vähän innostusta... :) Laumassa on nyt 12 hevosta, 3 tammaa ja loput ruunia, on isoja ja pieniä.. :) Joskus on niin ihana vaan tuijotella hevosia...
Tilaahan siis hevosille on reilusti ja pihatto on iso ja ihanan muhkeasti oljitettu.. Heinä on vapaasti, mutta tiheässä verkossa, joten saa sitä maltillisesti. Ruokinta toimii automaatista, hevosilla on kaulapannat, ne menee ruokinta "koppiin" tietokone tunnistaa hevosen pannasta ja antaa sille oikean määrän kauraa mikä on ohjelmoitu koneelle. Ruokaa tulee vähän kerrallaan, eli saavat käydä syömässä useamman kerran. Ja tämä on järjestetty niin, että toiset ei pääse muiden hevosten ruokiin. Olin yllättynyt siitä miten toiset antaa uusienkin tulokkaiden syödä ruokansa automaatista, ei mene jahtaamaan, vaikka heinäverkoilla on vähän nahistelua... :)
Itselläni tulee 35 minsan matka tallille, mulle ihan ok. Ajan mielelläni kun hevosella hyvä olla! Olin hieman hädissäni siitä, että nyt ei ole ketään vuokrajaa, koska Miinahan tarvitsee liikuntaa 5-6 kertaa viikossa... kolmen vapaan jälkeen on ollut aivan mahdoton! No, nyt on ollut kevyellä liikunnalla, lähinnä käyntilenkkejä, saattaa olla kolme vapaata, mutta hevonen on ihan yhtä tasainen oli liikutettu edellisenä päivänä tai ei! Eikä se mitenkään väsynyt ole, iloinen ja pirteä, mutta turhaa hölmöilyä ei juurikaan lenkillä ole. On nyt tietty jonkin verran... Mutta ero on huomattava, joten uskon että tämä elämänmuoto on Miinalle oikein sopiva!

Nyt olen jutellut kahden muun ihmisen kanssa joilla on ollut samoja juttuja, joutunut vaihtamaan tallia moneen kertaan, aika samanlaisia juttuja, paikat ei ole sitä mitä luvataan ja miltä näyttää... Ihmettelen kovasti... Kymenlaaksolaisena olen tottunut että tietyt asiat hevosten pidossa on itsestäänselvyyksiä, mutta täällä ei todellakaan ole! Helpottavaa kyllä kuulla etten ole ainoa... Mietin jo että onko sitä vaan tyydyttävä huonoon heinään, vähäiseen ulkoiluun ja hulluihin ihmisiin, mutta onneksi löytyi parempi ratkaisu!!! Nyt ollan jo oltu Active horsella sen verran monta viikkoa, että uskallan sanoa niin! Kyllä sen huomaa ekan viikon aikana mikä on homman nimi... Ihmettelen kovasti miksi ihmeessä ihmiset suostuvat pitämään hevosiaan semmoisissa paikoissa?? Kuitenkin hevosen pito on kallista, niin pitäisi vaatia kunnollista hoitoa, ruokaa ja asiakaspalvelua!! Vaikka tunnen huonoa omaatuntoa siitä että Miina on nyt reissannut, huonompi se olisi jos vain sulkisin silmät siltä mitä tallilla tapahtuu!


Nyt on siis tilanne että tarvitsen 1-2 vuokraajaa, talli on siis Lohjalla hyvien julkisten yhteyksien päässä... Hyvin vähän on näköjään kiinnostuneita, yllättävää, koska aiemmin on ollut paljon kiinnostuneita.. Huomaan että Espoosta ei viitsitä ajaa puolta tuntia tallille, helsingistä taas helpostikin... Täällä kuitenkin talleja on paljon.
Niin, muutettiin siis Espooseen, Nuuksioon omakotitaloon ja me kaikki olemme täällä onnellisia.. ja nyt Miinankin asiat tuntui järjestyneen.. :)
Mutta tämmöistä tänään, lisää tulossa...

9 kommenttia:

  1. http://www.activehorse.net/1
    Täällä pääsee tutustumaan tallin sivuihin.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa että kaikki kääntyi lopulta parhain päin! Laumassa on varmasti Miinan hyvä olla :)

    VastaaPoista
  3. Hei jee, kiva kun taas kirjoitit! Toi Miinan muuttokierre on kyrpinyt muakin sen verran että on välillä tehny mieli kirjottaa siitä, vaikkei se mua niin paljon koskekaan. Tää sun postaus oli just hyvä, tyhjentävä. :) Ja ihanaa että on päässyt laumaan ja sopeutunut hyvin, eiköhän teille se vuokraajakin vielä löydy!

    VastaaPoista
  4. Oon tässä muutamat itkut itkenyt näiden tallien ja uusien pettymysten takia.. Laittelen kuvia myöhemmin ja kerron lisää pihatto elämästä ja kengättömyydestä, molemmat tuntuu niin oikeilta.. :) Ja voi olla että vuokraajakin löytyy...

    VastaaPoista
  5. No voi itku, kaikenlaisia sitä voikin kohdalle sattua, vaikket varmasti edes pahimpia kirjoittanut! Onneksi nyt olet saanut Miinan nyt kivaan paikkaan =)

    VastaaPoista
  6. Hei! Olipa kiva lueskella tätä. Kovin samanlaisia kokemuksia täällä! Katteettomia lupauksia, hyvin ihmeellistä, laaadutonta meininkiä. Milloin tallia teki pikkutytöt, heinät oli homeessa, vesi oli likaisesta joesta, tarhoissa ei kunnon aitoja, täysihoidosta maksettiin, ihmisille ja hevosille vaarallisia paikkoja. Aina vaan "hei tiesitkö, että omistajalle sitten kuuluu.."-hommien lista lisääntyi. Eräässä lupaavalta vaikuttaneessa paikassa hevoseni oli hullu, tappaja. Myös tämä täkäläinen kokopäivätarhaus ihmetyttää...

    Olen myös kotoisin muualta Suomesta ja miettinyt missä ihmeessä on vika, minussa, hevosessa? Meillä kokemukset neljästä paikallisesta tallista. Vieläkään ei ole löytynyt sitä oikeaa. Tällä hetkellä humma laiduntaa kotiseudullani kaverillani yötä päivää. Pahalta tuntuu hakea se tänne ns kokopäivätarhaukseen pieneen tarhaan seisomaan.
    Missä maalaisjärki, rehellisyys ja ylpeys hoitaa asiat niinkuin sovitaan? Työni ovat täällä ja toivoisin, että se oikea paikka vielä löytyy. Muuttoa harkitsen kuitenkin kokoajan. Vaikka hassua se varmaan monen mielestä on hevosen takia muuttaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut monilta muiltakin samaa.... tuntuu ikävältä raahata hevosta paikasta toiseen, mutta mielummin niin kuin pitää huonossa paikassa...

      Poista
  7. 11.v tyttö on kaverini, ja hänellä on oma heppa. Ihan kauheaaa, kun juoksuttaa ilman lupaa, miina oli ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se Miina ihana vieläkin... :D joo en syytä tätä tyttöä millään tavoin, vanhemmilla se vastuu olisi pitänyt olla... :/

      Poista